Sök

Madrid – en av Europas grönaste huvudstäder

SpanienSpaniens huvudstad Madrid är en kosmopolitisk stad med toppmodern infrastruktur. Staden är inte bara centrum för ekonomi, finans och förvaltning utan har även ett rikt kulturellt och konstnärligt arv från århundraden av händelserik historia.

Madrid är strategiskt beläget mitt på Iberiska halvön, 646 meter över havet. I den historiska stadskärnan, en av de mest välbevarade i Europa, har man inlemmat en modern och bekväm infrastruktur. Det finns ett komplett utbud av hotell och toppmoderna tjänster för AV- och kommunikationsteknik. Detta tillsammans med framåtandan i ett dynamiskt och öppet samhälle med en glad och gemytlig atmosfär har gjort huvudstaden till en av de främsta i västvärlden.

Den första bosättningen är från paleolitisk tid, men det var först 1561 som kung Filip II utnämnde Madrid till huvudstad i sitt vidsträckta imperium. Stadens historiska centrum, känt under namnet “Habsburgarnas Madrid”, och det imponerande torget Plaza Mayor, som invigdes 1620 och som är en av Spaniens mest karakteristiska platser, vittnar om stadens guldålder under 1500- och 1600-talet.

I närheten av Plaza Mayor ligger stadens aristokratiska delar, med det strålande vackra kungliga slottet som byggdes på 1600-talet i en blandning av barock och klassicism. Bredvid slottet ligger Plaza de Oriente, operahuset och den moderna Almudenakatedralen, som påven Johannes Paulus II invigde 1993. Torget Puerta del Sol, omgivet av affärsgator med ett varierat och exklusivt utbud, och “Konstpromenaden”, en sträcka som fått sitt namn av att den är kantad av fantastiska museer, palats och trädgårdar, fulländar stadsbilden tillsammans med de praktfulla byggnaderna Spanska centralbanken och Telekommunikationshuset samt Cibeles- och Neptunusfontänen.

Konst och kultur har en framskjuten ställning i Madrid. Staden har fler än 60 museer vars innehåll täcker allt mänskligt kunnande. Bland de viktigaste kan nämnas Pradomuseet, ett av världens finaste konstmuseer, Thyssen Bornemisza-museet med över 800 tavlor, från de tidiga flamländarna till de avantgardistiska rörelserna, samt Reina Sofía, ett nationalmuseum inriktat på samtida spansk konst, med verk av bland andra Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí och Juan Gris.

De vidsträckta och välskötta parkerna gör Madrid till en av Europas grönaste huvudstäder. I Retiroparken, tidigare de spanska kungligheternas park, Casa de Campo och Juan Carlos I-parken kan man koppla av i solen, promenera, ta en roddbåtstur i någon av dammarna eller mata ekorrarna. Den internationella flygplatsen, trafikerad av över tusen flyg i veckan från hela världen, de två kongresscentrumen, det moderna mässområdet Campo de las Naciones och över 80 000 sittplatser gör Madrid till en av Europas attraktivaste platser för gruppresor.

Men om det finns något som kännetecknar Madrid så är det den smittande livsglädje och vänlighet som invånarna ger uttryck för. Konserter, utställningar, balettföreställningar, ett brett teaterutbud, de senaste biofilmerna, det bästa ur det spanska och internationella köket, barer och krogar med förtrollande stämning är några exempel på vad du kan roa dig med i Madrid. Men det finns också ett lockande shoppingutbud i traditionella butiker och i märkesbutiker av högsta internationella klass.

Det uppsluppna nattlivet är också en av den spanska huvudstadens lockelser – här finns ett varierat utbud av barer, pubar, diskotek och flamencoställen, alla med skön stämning. På dagtid kan du roa dig på traditionella utomhusfester, och under San Isidro-festivalen kan du titta på tjurfäktning som anses vara den främsta i världen.

Staden hyser två absoluta topplag – Real Madrid och Athletico Madrid – och är ett självklart val för fotbollsintresserade!

Vi ordnar många trevliga kombinationer till underbara Madrid!

Kontakta oss gärna för mer information och reseförslag!

  • Ring oss gärna vardagar!

    040-45 69 30Paketresor 09.00 - 17.00 (lunch 12-13)Flygsupport 10.00 - 15.00 (lunch 12-13)
  • Kontakt via e-post

  • Gå med i vårt Nyhetsbrev

  • Skicka en reseförfrågan