Sök

Sydafrika – landet för alla!

I detta vackra land erbjuds det mesta av det bästa!
Från djupa dalar till höga berg, från öppna savanner till täta buskage, från nervkittlande safariturer till avslappande poolhäng… ja, listan kan göras lång. Maten, vinet och alla de gästvänliga människorna – ej att förglömma.
Jag hade glädjen och nöjet att få tillbringa 14 helspäckade dagar runt om i Sydafrika. Att återge alla känslor och intryck i skrift är svårt – man måste helt enkelt uppleva landet på egen hand och bruka de 5 sinnena som sen etsar sig hårt fast.
Jag vill i alla fall försöka ge Dig det mesta av det bästa från min resa.

Bye, bye Skandinavien – hej hej Hoedspruit!

Vilken söt liten flygplats och vilket varmt välkomnande från chauffören från Moditlo River lodge som mötte oss. 20 minuter tog färden tills jag kom fram till denna underbara gästvänliga lodge. Här ingår transfer, alla måltider samt 2 st safariturer i en 9-manna jeep (utan tak). En som går kl.16:00 och en morgontur kl.06:00. Vilken tur är bäst? Båda, går ej att välja. Turerna ger bara mersmak!

lö ................ öööä

Ett av de starkaste ögonblicken var att stå ute i den täta bushen 5 meter från en vilande gepard. Eller när lejonet röt till för att vår jeep stod för nära honom, det var till att backa… nervkittlande förtjusning!
Moditlo River Lodge – när du vill bo ett med naturen, utan stängsel, och på de vilda djurens villkor!

Från tät vegitation till öppen savann – mot Pilansberg! Denna nationalpark ligger vackert belägen väster om Johannesburg, ca 2 timmars bilfärd

as sdf tre
Resorten Kwa Maritane ger en fantastisk utsikt över delar av det kuperade landskapet. I resorten finns en låååång tunnel du går genom som till slut leder fram till ett rum med galler, Där kan du sitta och spana med din kikare och vänta och vänta tills zebran, elefanten eller antilopen kommer fram till vattenhålet för att dricka.
Resorten ger dig förstklassisk mat och 1 safaritur/dag i dygnspriset.
Jeepen (med tak) tar 20 personer och kör på restaurerade asfalterade vägar. Du ser milslångt och chanserna ökar då att få se många djur.

Även här har jag ett stakt ögonblick – elefanten som kom smygande längs vår jeep gav oss hög puls!
Pulsen ökade ännu mer när guiden berättade att en elefant i förra veckan välte en hel 20-manna-jeep! Ups!

rtr

Världens lyxigaste tåg – visste du att det finns i Sydafrika? Heter Rovos Rail. Finns många turer att välja på och jag valde att åka mellan Pretoria ner till Durban.

sdfg

Tänk dig att du stiger in i det gamla engelska 20-talet, salongsvagnar med chesterfieldmöbler, kupéer inredda i mörk mahogny – stilfullt – och som pricken över “i;et” personal med hög servicekänsla!
Högklassisk mat med de bästa lokala vinerna ger dig de underbara kulminariska smakupplevelserna. Allt ingår även utflykterna när tåget stannar till.
Under dessa 3-dagar levde jag som en prinsessa och blev uppassad och omhändertagen på absoult bästa sätt! Helt utan mobiltelefoner och internet!

Port Elisabeth – Plettenberg – Knysna – Wilderness – Franschoek – Kapstaden
Alltså Garden Route med en sväng upp till vinsdistriktet! Beautiful beautiful beautiful – “trädgårdsvägen” som etsats sig fast på näthinnan!

Första stoppet gjorde jag i Plettenberg Bay, ett mysigt ställe med härlig utsikt. Små caféer och roliga marknader väntas här.
Knysna var nästa anhalt. Staden är mest känd för sin ostronodling och den populära ostronfestivalen som hålls varje år i juli månad. Här bjuds det på pinfärsk fisk och skaldjur, så att det riktigt vattnas i munnen! En liten “pärla” som är svår att lämna.

Vill slå ett extra slag för hotellet i WildernessViews Boutique Hotel and Spa! Bilderna nedan talar för sig själva!

ertert

Här upplevs milsvida sandstränder och den populära Dolphins point – där man kan få syn på de charmiga flasknosdelfinerna. Är du en äventyrare? Då är du på rätt ställe. Passa på att paddla, rida, åka linbana eller bara skåda fåglar utmed kustremsan.

Franschoek – Franskinspirerad stad som ligger, enligt min mening, i världens vackraste vindal. Vi får väl tacka de franska hugenotterna som slog sig ner här för några hundra år sedan och la grunden till dagens vinodling. Staden har också ett gott rykte om sig att ha några av landets finaste restauranger och vissa kallar den för “gourmetstaden”. På en enda 100 meters gata finns flertalet restauanger av hög klass, småbutiker och biljettköp till den kända ” Wine-tram” – tåget som tar dig runt på många vingårdar för provsmakning av deras senaste skörd eller fina årgångsviner. Jag besökte vingården “la Motte” – en stor pampig vingård. Här gjordes en vinprovning med sju olika viner och köpte med mig 2 flaskor hem. Valde vin som ej kan köpas här hemma, så klart!

Kapstaden – Som avslutning på denna fanstastiska resa utforskades Kapstaden med omnejd.
Att bo i tuistområdet Waterfront, kändes tryggt och säkert. Här finns massor av shopping och restauranger till “lagom” priser.
Hop-on Hop-off – perfekt sätt att lära känna staden. Du får t o m guidning på svenska! Bussen tar dig bl a en bit upp på Taffelberget. Där kan man hoppa av och gå eller åka linbana upp till toppen “Lion´s Head”. Väljer du första alternativet tar det cirka 2,5 timme. Väl uppe är utsikten över Kapstaden magnifik!

Ett besök på Godahoppsudden är ju ett måste. Perfekt tid att åka under april månad – inga köer. Bokade en halvdagsutflykt som tog cirka 6 tim. I turen ingick även ett besök på Boulders beach – pingvinernas näste!! Av någon märklig anledning har de kommit ända från Antarktis och hittat denna strand och helt enkelt stannat här.

dfsdfsdf yttr

Sista natten på denna resa var på Ellerman House – en herrgård omgiven av Atlantisk panoramautsikt!

fgdfgh rtjytr

Ett land att återvända till – Sydafrika gav mig det mesta av det bästa!!

//Helene AOB Travel

Läs mer om våra Sydafrika paket här!

  • Ring oss gärna vardagar!

    040-45 69 30Paketresor 09.00 - 17.00 (lunch 12-13)Flygsupport 10.00 - 15.00 (lunch 12-13)
  • Kontakt via e-post

  • Gå med i vårt Nyhetsbrev

  • Skicka en reseförfrågan