Sök

Nashville

Nashville är huvudstad i delstaten Tennessee, USA.

Nashville är centrum för countrymusiken och har en omfattande musikindustri.

Med undantag från New Orleans kan knappast någon annan stad i USA mäta sig med Nashville när det gäller musikprägeln. Det är countrymusikens och populärmusikens absoluta Mecka. Hit flygs och bussas turister för musikens skull.

Nashville är staden där Grand Ole Opry uppstod. Söderns egna ladugårdsopera är en i det närmaste unik musikföreteelse. Här uppträder de unga förväntansfulla tillsammans med de redan etablerade i allt sitt glitter, och besökarna njuter och laddar de mänskliga batterierna till musik. Musiken har haft stort inflytande på Nashville och många investeringar som gjorts i staden har påverkats av musiklivet.

Längs den lilla gatstumpen Printers Alley kantas gatan av små musikklubbar. Det spelas blues i en, country i en annan och jazz i en tredje. I en av dem låg Jimmy Hyde’s smått legendariska Carousel Club. Här föddes mycket av den musik och det sound som kom att prägla musikinspelningarna i Nashville. Här fanns den nödvändiga spelmansglädjen bland de musiker som, i slutet på 1950-talet, samlades här på kvällarna. Här fanns pianisten Floyd Cramer, countrygitarristen Chet Atkins, jazzgitarristen Hank Garland, jazzviolinisten Brenton Banks, tenorsaxofonisten Boots Randolph liksom basisten Bill Black och flera andra. Vibrafonisten Gary Burton startade som 17-årigt underbarn sin bana här efter att ha ”upptäckts” av Boots Randolph.

Nashville sjuder av musik. De som inte spelar inomhus spelar ute på gatan, en trumkvartett kan sitta på gatan och spela på modifierade hinkar i ett crescendo av rytmer. På dansgolvet inne på en krog lär besökarna sig line dance inför jublande publik.

  • Ring oss gärna vardagar!

    040-45 69 30Paketresor 09.00 - 17.00 (lunch 12-13)Flygsupport 10.00 - 15.00 (lunch 12-13)
  • Kontakt via e-post

  • Gå med i vårt Nyhetsbrev

  • Skicka en reseförfrågan